Urfolk er økosystemfolk

Shares
0

Most popular

Tekst Julie Forchhammer, Regnskogfondet, www.rainforest.no

Alt som skjer med økosystemer får store konsekvenser for oss urfolk, sier Vicky Tauli-Corpuz.

Det er søndag i Cancún, Mexico. En uke av klimaforhandlingene er unnagjort, og det er fortsatt en uke igjen. Men få holder hviledagen hellig.

Aller minst CIFOR – Center for International Forestry Research, som for fjerde året på rad arrangerer Forest Day (www.forestday.org).

Et par tusen deltakere er på plass i et 60-talls dekorert konferansesenter for å høre verdens fremste eksperter snakke om skog. Delegater fra 140 land er til stede.

Den mexicanske presidenten Felipé Calderon åpner og klarer samtidig å forsinke dagen veldig. Smått om sent begynner de forskjellige debattene å starte.

Naturforhandlinger vs klimaforhandlinger

For kun litt over en måned siden ble det holdt naturtoppmøtet CBD i Nagoya, Japan. (Convention on Biological Diversity, www.cbd.int). Forhandlingene var vellykkede og resulterte i en tiltaksplan for å stanse utryddelsen av verdens arter innen 2020.

Erklæringen fra Nagoya understreket at de to FN-forhandlingene om natur (CBD) og klimaforhandlingene som pågår i Mexico nå må samkjøres bedre.

Vi kan ikke separere disse to prosessene sier Vicky Tauli-Corpuz. Hun er fra Filippinene og representerer urfolk på vegne av organisasjonen Tebtebba i tillegg til en håndfull andre organisasjoner og nettverk.

I møterommet Cozumel 2 er hun en av deltakerne i en debatt om naturmangfold og klimaforhandlinger. – Vi urfolk er økosystemfolk, alt som skjer med et økosystem får store konsekvenser for oss, sier hun.

2 grader for mye

Og økosystemene er allerede i endring forteller paneldeltaker Tom Lovejoy.

Han er biolog og biodiversitetsrådgiver for blant annet FN og Verdensbanken. – Kloden er nå en ¾ grad varmere enn i preindustriell tid. En 2 graders oppvarming vil være katastrofal: Det betyr en verden uten korallrev og store deler av Amazonas omdannet til savanne. Siste gang verden var 2 grader varmere sto havnivået 46 meter høyere, forteller Lovejoy.

Sent men godt

Det er ikke oppmuntrende å høre slikt. Ecuadors minister for natur- og kulturarv Maria Fernanda Espinosa har likevel pågangsmot: – Biodiversitet kom sent, men har endelig ankommet klimaforhandlingene, mener hun. Espinosa tror at det vellykkede resultatet i Nagoya kan sette fart i klimaforhandlingene.

Etter debatten løper jeg inn i Maria Belén Páez fra organisasjonen Pachamama: – Vi trenger en synergi mellom de to forhandlingene. I mitt hjemland Ecuador har naturen fått egne rettigheter i grunnloven. Det kan jo kanskje være en mulighet for andre land også for å få integrert naturen inn i klimadebatten? sier Páez.

Resten av dagen fortsetter med spennende debatter. Noen er så tekniske at tittelen i seg selv er fullstendig uforståelig. Forhåpentligvis rekker jeg den om ulovlig hogst og korrupsjon?

Mer informasjon om naturtoppmøtet i Nagoya: http://www.regnskog.no/Nyheter/Nyhetsarkiv/Globalt/12460.cms

(Visited 26 times, 1 visits today)
Most popular